Burgery rybne – Inspirowane Anią Starmach

DSC05261Przygotowania do Świąt Wielkanocnych idą pełną parą. A że Wielki Tydzień to sezon na dania rybne, u nas dzisiaj ciekawy pomysł na burgery z dorsza. Danie proste i niebanalne zarazem, a do tego jakie smaczne! Zobaczcie sami…

Potrzebne będą ( na 4 burgery):

  • około 300 gram filetów z dorsza
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka musztardy
  • pieprz
  • sok z połowy cytryny
  • 2 jajka
  • pół pęczka natki pietruszki
  • odrobina mąki do obtoczenia
  • bułka tarta do obtoczenia
  • odrobina tłuszczu do smażenia (może być olej kokosowy, rzepakowy – co, kto preferuje:))

A dodatkowo:

  • 4 pszenne bułki z sezamem
  • 1 duży pomidor
  • 1 świeży ogórek
  • 1 cebula
  • sałata lodowa ( 4 liście)
  • rukola ( dwie garście)
  • musztarda
  • majonezDSC05258

Rybę siekamy niezbyt drobno. Wbijamy do niej jajka, dodajemy pokrojoną drobno cebulkę i natkę pietruszki, doprawiamy musztardą, szczyptą pieprzu i połówką soku z cytryny. Mieszamy. Formujemy burgery rybne, mocno ściskając nasz farsz w dłoniach i wyciskając nadmiar wody. Panierujemy w odrobinie mąki i bułce tartej. Smażymy na złoty kolor około 3 minuty z 1 strony.

Bułki przecinamy wzdłuż na połówki, podpiekamy w piekarniku, żeby były ciepłe i chrupkie.

Na spód bułki dajemy liść sałaty i garstkę rukoli. Następnie łyżeczkę majonezu i łyżeczkę musztardy. Na to 2 krążki cebuli i 2-3 plasterki ogórka. Kolejno kładziemy naszego burgera, a na wierzch 2 plasterki pomidora. Całość przykrywamy wierzchem bułki.

Burgery świetnie smakują z sałatką z rukoli, polaną odrobiną oliwy i skropionej sokiem z cytryny.DSC05260DSC05269

Życzymy smacznych i spokojnych przygotowań do Świąt:)

 

 

 

 

 

Żona, mama, chustoświrka, miłośniczka fotografii, zakupów i dobrego jedzenia... Smakuję życie i wyrywam z niego najlepsze kąski. Witam Cię i zapraszam do mojego mikroświata...