Ciasteczka czteroskładnikowe

Podczas świątecznej krzątaniny czas ucieka nam o wiele szybciej niż na co dzień. Mam dla Was dzisiaj naprawdę szybki i tani przepis na smaczne ciasteczka kruche. Podczas ich pieczenia w całym domu unosi się nieziemski aromat.  Mojej rodzinie posmakowały do tego stopnia, że porcja ciasteczek upieczona wczoraj po południu zniknęła w mgnieniu oka. Spodziewając się jednak takiej sytuacji, upiekłam podwójną porcję 🙂

DSC03481Receptura jest bardzo prosta.

Składniki:

  • 1 margaryna ( w temperaturze pokojowej)
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 40 dkg mąki
  • 2 żółtka

Siekamy mąkę z margaryną. Następnie dodajemy cukier puder oraz żółtka i szybko wyrabiamy ciasto. Podłoże opruszamy mąką i wałkujemy  dość cienko, na około 0,3 cm. Wykrawamy ciasteczka. Wykładamy je na blaszkę wyłożoną papierem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni na złoty kolor około 15-20 minut ( w zależności od grubości ciasta – należy obserwować ciasteczka żeby się nie spaliły). Z pojedyńczej porcji wychodzą około 4 blaszki ciasteczek. Ciastka można przełożyć powidłem, jednak nie jest to konieczne – same w sobie są smakowite.

Moja rada: Przed wałkowaniem, wałek obsypujemy mąką, wtedy ciasto się nie przykleja. 

DSC03466DSC03479
SMACZNEGO 🙂

Żona, mama, chustoświrka, miłośniczka fotografii, zakupów i dobrego jedzenia... Smakuję życie i wyrywam z niego najlepsze kąski. Witam Cię i zapraszam do mojego mikroświata...