Zapiekanka z warzywami i kurczakiem – Inspirowane Anią Starmach

DSC05237Chciałabym się z Wami podzielić przepisami inspirowanymi cyklem książek Anny Starmach, prowadzącej program Pyszne 25, jurorki MasterChefa. Mam w domu wiele książek kucharskich, ale żadna z nich nie była wystarczająco dobra, dopóki nie sięgnęłam po książkę pani Starmach.  Jej przepisy urzekają prostotą i smakiem. Poza tym proponuje ona tanie dania (do 25 złotych), z produktów ogólnodostępnych, niezbyt wymyślne, a więc takie, które przypasują nawet najbardziej wybrednym podniebieniom. Receptury, które  w niedługim czasie pojawią się na blogu, nie będą dokładną kopią książki, staram się bowiem zawsze dorzucić coś od siebie, poza tym gotować bez użycia soli, żeby moja córcia też mogła popróbować pyszności i zamiast tego dodaję inne przyprawy.

Dziś zapraszam na szybką zapiekankę, idealną na obiad lub kolacje dla całej rodziny 🙂 Zapiekankę z książki zmodyfikowałam, dodając seler naciowy. Wyszła po prostu przepysznie i zniknęła z talerzy w  mgnieniu oka.

Potrzebne będą (dla 4 dorosłych osób):

  • podwójna pierś z kurczaka
  • 2 woreczki ryżu
  • 3 średnie marchewki
  • 1 pęczek selera naciowego
  • 1 brokuł
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek, bądź olej do smażenia
  • 50 ml wody
  • garść startego sera żółtego
  • Przyprawy: rozmaryn, pieprz, bazylia, tymianek, sok z połowy cytryny, domowa vegeta, sos sojowy.

DSC05224DSC05225DSC05231 Piekarnik nastaw na 200 stopni C. W międzyczasie ugotuj ryż.

Na osobnej patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż na niej kurczaka, pokrojonego uprzednio w cienkie paski i oprószonego Vegetą i pieprzem.

Brokuł umyj, podziel na małe różyczki i obgotuj przez około 5 minut we wrzątku.

Cebulę i czosnek pokrój drobno i przesmaż na złoty kolor. Marchewkę obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach i dodaj do przesmażonej cebuli. Seler naciowy opłucz i pokrój w kostkę o grubości około 1 cm. Dorzuć na patelnię. Dolej wodę, sos sojowy i duś pod przykryciem około 10 minut.

Zawartość patelni wymieszaj z ugotowanym ryżem i dopraw ziołami i sokiem z cytryny. Ułóż wszystko na dnie naczynia żaroodpornego. Na wierzch poukładaj różyczki brokuła i kurczaka. Całość posyp startym serem.

Zapiekaj maksymalnie 10 minut, żeby ser się stopił i składniki przeszły wzajemnym aromatem.

DSC05234

SMACZNEGO !!!

 

 

 

Żona, mama, chustoświrka, miłośniczka fotografii, zakupów i dobrego jedzenia… Smakuję życie i wyrywam z niego najlepsze kąski. Witam Cię i zapraszam do mojego mikroświata…