Pomysł na: Lasagne z oberżyną

Dzisiaj przepis na jeden z ulubionych posiłków mojego męża i kota Garfielda 🙂 Nie będzie to jednak klasyczna lasagne, ale z drobną modyfikacją. Zrobiłam potrójną porcję dla całej rodziny, niestety tak wszystkim posmakowało, że nie zdążyłam zrobić ładnych zdjęć upieczonego dania, bo głodomory wszystko zjadły.

Na 1 naczynie żaroodporne potrzebne będą:

  • 12 płatów makaronu lasagne
  • 0,5 kg mięsa mielonego ( u mnie szynka wieprzowa, może być łopatka, bądź mieszane)
  •  8 pieczarek
  • 1 bakłażan tudzież oberżyna 🙂
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 3-4 pomidory
  • 1 kartonik pomidorów krojonych lub przecieru pomidorowego
  • przyprawy: bazylia, zioła prowansalskie, świeża natka pietruszki, pieprz
  • ser żółty do posypania
  • oliwa lub olej do smażenia
  • sól do posypania bakłażana

 

Na beszamel: 

  • 5 dkg masła
  • 5 dkg mąki
  • 0,5 litra mleka
  • szczypta soli i pieprzu
  • szczypta otartej gałki muszkatołowej

blogzesmakiem.pl DSC04163 DSC04164

Sposób przygotowania:

1. W dużym rondelku rozgrzej oliwę, wrzuć posiekaną cebulę i ząbki czosnku. Zeszklij całość. Dodaj mięso mielone i duś pod przykryciem. W międzyczasie pokrój pieczarki, papryczkę chili i wcześniej sparzone i obrane ze skórki pomidory. Przygotuj bakłażana – umyj go i pokrój w talarki o grubości 0,5 cm, posyp je solą i odstaw na 15 minut.

2. Do duszącego się mięsa dodaj posiekane wcześniej składniki ( pieczarki, papryczkę, świeże pomidory). Duś całość jeszcze 10 minut. Następnie dodaj pomidory z kartonika, wymieszaj i gotuj jeszcze chwilę na małym ogniu. Dopraw do smaku drobno posiekaną natką pietruszki, bazylią i ziołami prowansalskimi.

3.  Bakłażana,  który pod wpływem soli na pewno wypuści z siebie wodę, opłucz pod wodą i osusz ręcznikiem papierowym.

4. Podczas przygotowywania nadzienia mięsnego, nastaw wodę w dużym garnku. Do gotującej się wody wrzuć partiami płaty lasagne i podgotuj przez około 6 minut. Wyławiaj płaty pojedynczo, najłatwiej to zrobić przy pomocy szczypców kucharskich.

5. Nadszedł czas na uwieńczenie dania. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą,  układamy warstwami:

  • 3 płaty obgotowanego makaronu
  • warstwa sosu pomidorowo-mięsnego
  • 3 płaty makaronu
  • warstwa talarków bakłażana
  • warstwa sosu pomidorowo-mięsnego
  • i tak do wyczerpania składników.

6. Na wierzchu polewamy nasze danie sosem beszamelowym, który przygotowujemy w następujący sposób. W rondelku topimy masło, dodajemy mąkę, nie zapominając o ciągłym mieszaniu. Nadal mieszając, dolewamy mleko i doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotowy sos wykładamy na wierzch lasagne. Całość posypujemy startym serem, bądź wykładamy plastry pokrojonego sera.

7. Zapiekamy około 15-20 minut w temperaturze 200 stopni.

 

Moja uwaga: Zauważyliście, że nie soliłam wody na makaron – tak, zrobiłam to z premedytacją. Staram się maksymalnie ograniczyć użycie tej przyprawy w mojej kuchni, zastępując ją ziołami:)

SMACZNEGO!!!

 

Żona, mama, chustoświrka, miłośniczka fotografii, zakupów i dobrego jedzenia… Smakuję życie i wyrywam z niego najlepsze kąski. Witam Cię i zapraszam do mojego mikroświata…