Śniadanie po amerykańsku, czyli puszyste pancakesy

Gdy byłam małą dziewczynką, zawsze w niedziele rano, całą rodziną zasiadaliśmy przy stole i jedliśmy śniadanie – jajecznicę i kakao lub kawę,przygotowane przez moją mamę.

Dziś śmiało stwierdzam, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, dlatego codziennie rano muszę zjeść coś pożywnego, aby nabrać siły i energii na wypełnianie codziennych obowiązków.  Niestety na co dzień nie wszyscy mają czas nawspólne jedzenie. Na przykład mój mąż często nie jada śniadań, co jest powodem do sprzeczek między nami – po prostu idzie do pracy, a „śniadaniówka” zostaje w lodówce. Dlatego, kiedy ma wolny dzień, staram się, aby śniadanie było naszym wspólnym rytuałem. Staram się przy gotowywać coś, co zachęci swym wyglądem i przede wszystkim smakiem do konsumowania. Dzisiaj przygotowałam coś na słodko, czyli pulchne pancakesy z miodem. Domownicy byli zachwyceni zapachem unoszącym się w całej kuchni i z ochotą zasiedli do stołu. Zapraszam do skosztowania, bo naprawdę warto.

.DSCF0812 (2)

NA 12 PLACUSZKÓW POTRZEBNE BĘDĄ:

  • 2 jajka
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 3 duże łyżki masła
  • 1 szklanka mąki 
  • 1 łyżka startej skórki z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 2 łyżki cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 pomarańcze
  • 1 banan
  • miód
  • cukier puder do dekoracji

 DSCF0814 (2)

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

– Jajka ucieramy na gładką masę z cukrem i jogurtem. Dodajemy cukier waniliowy i skórkę z cytryny (oczywiście wcześniej wyparzonej). W międzyczasie rozpuszczamy masło na patelni, a gdy ostygnie dodajemy do masy jajecznej i mieszamy.

– Mąkę,proszek do pieczenia i szczyptę soli przesiewamy przez sitko do oddzielnej miski.

– Łączymy delikatnie wszystkie składniki, mieszając je przy pomocy łyżki (nie miksera). Dzięki temu nasze pancakesy będą naprawdę puszyste. Odkładamy całość na około 10 minut – w tym czasie ciasto trochę urośnie.

– Placuszki smażymy na patelni na rozgrzanym maśle lub oleju. Przed podaniem odsączamy nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.

– Obieramy pomarańcze oraz banana i kroimy na plasterki o grubości około 0,5 cm.  Układamy na talerzu, a na wierzch kładziemy usmażone pancakesy. Całość polewamy odrobiną miodu i posypujemy szczyptą cukru pudru.

 

Smacznego!!!  🙂

Żona, mama, chustoświrka, miłośniczka fotografii, zakupów i dobrego jedzenia... Smakuję życie i wyrywam z niego najlepsze kąski. Witam Cię i zapraszam do mojego mikroświata...

  • ninka

    Łyżka proszku do pieczenia? To nie za dużo?

    • blogzesmakiem

      Dziękuję za uwagę, oczywiście łyżeczka 🙂