Szparagowy czas

DSC06306
Maj w pełni i nawet mimo niekorzystnej aury na zewnątrz, warto korzystać z jego dobrodziejstw, jakimi są niektóre sezonowe produkty, dostępne na świeżo tylko teraz. Zapraszam dzisiaj na bardzo proste i smaczne danie z wykorzystaniem zielonych szparagów. 

Potrzebne będą

  • zielone szparagi – 1 pęczek
  • pęczek selera naciowego
  • 1 cukinia
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 15 dkg dobrej wędliny
  • pół kubka słodkiej śmietany 30%
  • świeże zioła ( u nas bazylia, tymianek, mięta) – mogą być też suszone
  • pieprz
  • makaron – u nas kukurydzianyDSC06295

1. Danie najlepiej przygotować w rondlu o szerokim dnie. Cebulkę obieramy i drobno siekamy. Szklimy na odrobinie rozgrzanego oleju. Następnie dodajemy rozgniecione ząbki czosnku. W tym samym czasie w oddzielnym garnku nastawiamy wodę na makaron.

2. Szparagi myjemy i usuwamy twarde końcówki na wysokości około 1/3. Najlepiej jest to zrobić wyginając szparaga – końcówka sama powinna się ukruszyć.  Następnie siekamy je na grube około 2-3 cm kawałki. (Zielone szparagi – w przeciwieństwie do białych, nie wymagają obierania).

3. Seler naciowy i cukinie myjemy i kroimy w kostkę. To samo robimy z wędliną.

4. Do rozgrzanego rondelka w którym wcześniej usmażyliśmy cebulkę, dodajemy szparagi i cukinię. Dusimy pod przykryciem. Po 3-4 minutach dorzucamy seler naciowy i szynkę. Dusimy wszystko do wybranej przez nas miękkości  ( my lubimy al’dente, lekko chrupiące pod zębem).

5. Na końcu zalewamy całość śmietanką, doprawiamy posiekanymi ziołami i dusimy jeszcze około 2 minuty do zagotowania i zgęstnienia sosu. Doprawiamy do smaku pieprzem.

Danie podajemy z makaronem. Jest naprawdę smaczne, lekkie i wiosenne. Smacznego 🙂

DSC06300 DSC06305

 

Żona, mama, chustoświrka, miłośniczka fotografii, zakupów i dobrego jedzenia... Smakuję życie i wyrywam z niego najlepsze kąski. Witam Cię i zapraszam do mojego mikroświata...

  • Natalia Napierała

    Wow ale pychotka 🙂 Uwielbiam szparagi 🙂